خصوصیات چوب های موجود در بازار برای ترکیب با رزین

شناخت انواع چوب موجود در بازار برای ترکیب با اپوکسی

با انواع چوب موجود در بازار ایران آشنا شوید

دوستانی که میخواهند از ترکیب رزین اپوکسی و چوب کارهای خیره کننده تولیدکنند و از این راه کسب درآمد نمایند بهتر است با خصوصیات چوب موجود در بازار هم آشنایی داشته باشند.

با توجه به اقلیم ایران گونه های زیادی از درخت در کشور ما وجود دارد. همچنین وارد کننده های چوب تلاش می کنند با توجه به نیاز بازار انواع چوب را وارد کنند. در این نوشته شما را با انواع چوب و خصوصیات هر یک آشنا خواهیم کرد. با ما در ادامه همراه باشید.

 

چوب راش Beech

نام علمی این چوب Fagus orientalis نام فارسی و بومی راش و مرس و نام انگلیسی آن Beech است. از خواص ظاهری چوب راش درون نامشخص و به رنگ کرم مایل به قرمز است.
دوایر سالیانه فشرده و در نتیجه در مقاطع طولی دارای خطوط کم و بیش مشخص ناشی از آن است. از بارزترین خصوصیات شاید بتوان به پره های چوبی در مقاطع طولی اشاره کرده که در مقطع شعاعی به پرمگس و در مقطع مماسی به دوک معروفند و این پره ها به صورت لکه های قرمز دیده میشود. چه بسا گاهی این پرمگس های زیبا عیب محصوب میشوند چرا که به عقیده نجاران این بخشهای چوب پس از رنگ کاری سیاه میشوند. یکی از انواع چوب راش چوبی نیمه سنگین و دارای بافتی همگن و تقریبا مقاوم در برابر حشرات و قارچهاست.

چوب درخت راش
چوب درخت راش

گرده بینه های درجه ۱ و ۲ راش در ایران بیشتر به مصرف کارخانجات روکش و تخته لایه می رسد و گرده بینه های درجه ۳ پس از تبدیل به الوار به بازار تهران (سایت خاوران) روانه می شوند. بنا به اطلاعات بازار میزان تفاوت قیمت آن در ۶ ماهه نخست در بازار تهران بوده است. به دلیل بافت همگن و درجه سختی مناسب این چوب بیشترین تقاضا را برای خرید به منظور تهیه مبل در بازار دارد.

 

همچنین به دلیل قابلیت آغشتگی با انواع محلولهای حفاظتی بیشترین گونه مصرفی در کارخانه های اشباع است. البته اخیرا گونه های خارجی راش از طریق آذربایجان وارد ایران شده است که بنا به ادعای مبل سازان و فرشندگان چوب کیفیت چوب راش ایرانی را ندارد ولی به دلیل ابعاد و رطوبت مناسب تخته ها میزان ضایعات کمتری، در امر فرآیند تولید دارد.

 

خصوصیات چوب ملچ

چوبی به رنگ قهوای مایل به قرمز است و گاهی اوقات رگه های سبز رنگی در آن دیده می شود. چوبی درشت بافت، نیمه سخت و نیمه سنگین، نسبتا بادوام و در برابر ضربه بادوام و نسبت خمش مقاوم است. از این چوب بیشتر در ساختمانهای چوبی، ساخت مبلمان، روکش، قایق سازی، وسایل ورزشی، در و پنجره و تخته لائی استفاده می شود . یکی از کارهایی که می توان با روکش ملچ انجام داد، تکنیک بوکمچینگ است.

 

چوب درخت ملچ
خصوصیات درخت ملچ

 

خصوصیات چوب درخت افرا Maple

این خانواده دارای گونه های مختلفی در ایران است از جمله میتوان افرا پلت، افرا شیردار و کیکم را نام برد. بزرگترین و فراوان ترین افرای ایران اپلت با نام علمی insigne Bosso و نام انگلیسی Maple است.
این گونه چوب درون نامشخص، چوب سفید مایل به کرم با درخشندگی کم و بیش صدفی دارد. دوایر سالیانه به دلیل فشردگی چوب تابستانه در مقطع عرضی کاملا مشخص و در مقطع مماسی نقوش مواج و در مقطع عرضی نقوش رگه ای مانند ایجاد کرده است که پره های چوبی ظریف و قهوه ای رنگ و براق در دو مقطع مختلف طولی به صورت لکه ها و دوک ها نمایان است. از خصوصیات چوب افرا میتوان گفت چوبی نیمه سنگین با پرداخت آسان و هم کشیدگی کم باعث شده تا در صنعت مبلمان و روکش گیری جایگاه ویژه ای داشته باشد.

 

چوب درخت افرا
چوب زیبای درخت افرا

 

طرح چوب درخت گردو

چوبی ریز بافت، به رنگ خاکستری مایل به قهوای تیره و دارای نقوش زیبا و نسبتاً با دوام است. این چوب نیمه سنگین و نیمه سخت و در مقابل فشار، خمش و کشش مقاوم است. از این چوب بیشتر در کارهای هنری و تزیینی، تهیه روکش، خراطی ساخت مبلمان، ساخت الات موسیقی، قنداق تفنگ، مجسمه سازی، منبت کاری و معرق کاری استفاده می شود.

چوب گردوی سیاه
چوب درخت گردو

 

بافت مستحکم چوب چنار

چوبی به رنگ سفید روشن تا قرمز مایل به قهوه ای است که لکه های قهوه ای صدفی دارد . چوبی است نیمه سخت وسنگین و با دوام که از آن برای ساخت دربهای اماکن متبرکه، دسته ابزار، صندلی، غربال، صندوق استفاده می شود.

 

چوب درخت چنار
چوب درخت چنار

 

کاربرد چوب درخت بلوط را بشناسید

چوبی به رنگ قهوه ای روشن تا تیره، درشت بافت و با دوام است. این چوب نسبتاً نیمه سخت و نیمه سنگین تا سنگین است و در برابر سایش مقاومت زیادی دارد و بهترین چوب برای پارکت، ساخت مبلمان تهیه روکش، تراورس راه آهن، مدل سازی است.

 

چوب درخت بلوط
چوب درخت بلوط

آشنایی با چوب درخت تبریزی

این چوب به رنگ سفید تا کرم روشن است و اغلب لکه های سیاه رنگ و یا قهوه ای دارد. چوبی است نسبتاً نرم، سبک که دوام زیادی ندارد و کار با آن آسان است. برای ساخت کاغذ سازی، کبریت سازی، جعبه سازی، ادوات کشاورزی از آن استفاده می شود. این چوب برای ساخت سازه های چوبی مناسب نیست و کیفیت و مقاوت بالایی برخوردار نیست.

 

طرح چوب درخت تبریزی
طرح چوب درخت تبریزی

 

طرح چوب زیبای ممرز

چوبی ریز بافت به رنگ سفید تا سفید مایل به کرم و سخت و نیمه سنگین است. این چوب در مقابل ضربه و سایش مقاومت دارد و در کاغذ سازی، تخته خرده چوب سازی، تخته فیبر، واگن سازی، دسته ابزار، چوبهای تونلی از آن استفاده می شود.

 

طرح چوب ممرز
طرح چوب ممرز

 

چوب کاج (نراد، یولکا، ساسنا) روسی

واژه چوب روسی در بازار چوب ایران به هر نوع چوب سفید رنگ وارداتی از روسیه تلقی میشود و کاربرد آن هم چندان تفاوتی نمی کند در حالیکه این چوب سفید خود شامل گونه های کاملا متفاوت چون نراد، نوئل و انواع کاجها می شوند.

همچنانکه گفته شد یکی از گونه های چوبی که به چوب روسی معروف است Abies یا نراد است که نام رایج آن در دنیا Fir و Sapen است.
این چوب فاقد درون چوب مشخص و به رنگ سفید مایل به قرمز، فاقد مجاری صمغی، راست تار، سبک، واکشیدگی و همکشیدگی کم، قابلیت ترک خوردن کم هنگام خشک شدن، بسیار خوش کار، سنباده خوری خوب، میخ خوری و پیچ خوری عالی هستند ولی با وجود تمام مزایا به راحتی در مقابل قارچها دچار مرض لکه آبی یا لکه قرمز میشوند از استحکام آن می کاهد. حشرات نیز علاقه زیادی به لانه گزینی و تخم گذاری در آن دارند و باید توجه داشت که چوبها دارای رگه قرمز به هنگام خشک شدن کاملا تاب بر می دارند.

از خصوصیات چوب توسکا به علت سبکی و ضریب الاستیته بالا از بهترین چوبها برای اسکلت ساختمان هاست. الیاف بلند و خمیر سفید آن در کاغذسازی مصرف فراوان دارد. در ایران این چوب غالبا در صنایع مبلمان استفاده می شود.

 

طرح چوب روسی
طرح چوب روسی

 

خصوصیات چوب ماهاگونی یا آکاژو چیست؟

آکاژوها به دو دسته آکاژوی آمریکایی و آفریقایی تقسیم میشوند که اغلب آکاژوی آفریقایی در بازار ایران یافت میشود. نام علمی این گونه Khaya inveeonsis و از خانواده Miliacea است. نام های محلی متفاوتی در کشورهای مختلف آفریقا دارد.

درون چوب قرمز رنگ و برون چوب نازک سفید مایل به صورتی رنگ دارد. بافت یکدست و وجود پرمگسهای درخشان و براق که با تغییر جهت نور درخشش متفاوتی دارند از ویژگیهای شاخص این چوب است. در مقطع شعاعی نقوش نواری صدفی و در مقاطع مماسی نقوشی متنوع چون موجی، مجعد، جناغی دارد.

 

چوب آفریقایی آکاژو
چوب آفریقایی آکاژو

کاربرد چوب آکاژو

یکی از پرمصرف ترین چوب های دنیا برای تهیه روکش های قیمتی است. به دلیل همکشیدگی و واکشیدگی کم در هنگام خشک شدن کمتر دچار عیب می شود. ضربه پذیری خوب، پرداخت عالی، پیچ خوری و میخ خوری بالا از خصوصیات بارز این چوب است ولی رنگ پذیری و واکس خوری باید همراه با بتونه کاری انجام شود. در تهیه روکش و مبلسازی بیشترین مصرف را داراست. به دلیل ضربه پذیری و ضریب الاستیسیته بالا در تهیه قایق های بادبانی و تفریحی مناسب است. لازم به ذکر است که چوبهای دیگری نیز تحت عنوان آکاژو در بازار دیده میشوند که اسامی واقعی آنها سیپو، کیسپو و ساپلی است.

 

طرح چوب آکاژو
طرح چوب آکاژو

 

چوب آکونه (گابون) چیست؟

چوبی است به رنگ صورتی کم رنگ تا پر رنگ، سبک، نرم، ریزبافت و کم دوام که به خوبی ورقه ورقه می شود. برای تهیه کاغذ سازی، قایقهای سبک، و غیره از آن استفاده می شود.

چوب گابون
چوب گابون

 

چوب ساج (تیک)

چوبی است به رنگ قهوه ای طلایی تا قهوه ای پنج پر رنگ با خطهای سیاه که بسیار سنگین و با دوام است. این چوب در صنعت کشتی سازی، صنایع ظریف به خصوص خاتم کاری، ساخت ابزار آزمایشگاهی، روکش گیری، قسمتهای بیرونی و داخلی ساختمان موارد مصرف دارد.

 

چوب درخت ساج
چوب درخت ساج

 

طرح و خصوصیات چوب آبنوس

آبنوس درخت سیاه رنگی است یا چگالی نسبتاً بالا و بسیار خوش بو. تنه داخلی چوب به رنگهای مختلف زرد سفید تا قهوه ای و سیاه دیده می شود و انواع مختلف چوب ابنوس : ابنوس سیاه، آبنوس مرمری یا مرمری آندامان، آبنوس کاکی .

آبنوس به دلیل سختی و استهکام بالا در ساخت وسایلی نظیر انواع مبلمان، میز و صندلی ، پیانو مورد استفاده قرار می گیرد.

 

چوب آبنوس
چوب درخت آبنوس

 

خصوصیات چوب والسا – بالسا

سبک ترین چوب تجاری است دارای سفتی و قابلیت فرم دهی فراوانی است. و به رنگهای سفید تا زرد روشن و قهوه ای ملایم دیده می شود. از چوب بالسا در ساخت قطعات صنعتی ظریف مانند: دیوار سازی داخل هواپیما، در ساخت ماکت ها ، و آثار هنری استفاده می شود.

 

طرح چوب بالسا
طرح چوب بالسا

 

خصوصیات چوب زبان گنجشک (ون)

چوبی است دارای مقاومت و سختی مناسب و دارای قابلیت فرم پذیری مناسب. رنگ این چوب عموماً زرد ملایم است که برای ساخت که برای ساخت قطعات چوبی مانند قاب و فرم تابلو ها، عصا، راکت تنیس استفاده می شود.

 

چوب درخت زبان گنجشک
چوب درخت زبان گنجشک

 

خصوصیات چوب گیلاس

دارای گونه‌های متعدد و در تمام ایران پراکنده است. این گیاه احتمالاً از منطقه‌ای بین دریای سیاه و دریای خزر منشا گرفته است. ولی به نظر می‌رسد که در زمانهای قدیم آن را به اروپا برده باشند. بیشتر ارقام کشت شده آن در سرتاسر دنیا از اروپا منشا گرفته‌اند، ولی تعدادی از ارقام مهم، در مناطق گیلاس خیز محلی انتخاب یا اصلاح گردیده‌اند.

ایران با تولید ۲۲۵ هزار تن (۱۲درصد تولیددنیا) سومین تولید کننده گیلاس در جهان می‌باشد (بعد از ترکیه و آمریکا).

 

چوب درخت گیلاس
چوب درخت گیلاس

 

خصوصیات چوب فندق

فندق معمولی با نام علمی Corylus avellana یکی دیگر از انواع چوب موجود در ایران هست. فندق درختچه‌ای است به ارتفاع تقریباً دو متر که ارتفاع آن در نواحی مساعد تا ارتفاع ۶ متر نیز می‌رسد. درخت فندق بومی اروپا و آسیای صغیر است.

برگ‌های درخت فندق پهن و نوک‌تیز با دو ردیف دندانه، به‌رنگ سبز و یا دمبرگی بطول تقریباً یک سانتی‌متر می‌باشد. فندق دارای دو نوع گل نر و ماده‌است که بصورت سنبله آویخته در پاییز ظاهر می‌شود. فندق گرد ۲/۵-۱/۵ سانتی‌متر است. دارای پوششی سبز رنگ بوده که پس از خشک شدن تدریجاً از آن جدا می‌گردد.

 

چوب درخت فندق
طرح چوب درخت فندق

 

خصوصیات چوب زیتون و نکات ترکیب آن با رزین اپوکسی

چوب درخت زیتون مرغوب و جلاپذیر بوده و دارای الیاف فشرده و همگن می باشد. به خوبی رنده میشود و در صنایع مختلف از جمله صنایع چوبی و صنعت خراطی کاربرد دارد. همچنین چوب زیتون در تهیه و ساخت اشیاء و وسایل تزئینی و روکش های گران قیمت کاربرد دارد. چوب زیتون  از دوام و از راندمان حرارتی بالایی برخوردار می باشد.

دوستانی که میخواهند چوب زیتون را برای ترکیب با اپوکسی استفاده کنند باید دقت داشته باشند که این چوب دارای بافت نسبتاً چرب است. همانطور که در کتاب تکه چوبهای پولساز هم مطالعه نمودید ما نمیتوانیم از چوبهای چرب در کار با اپوکسی استفاده کنیم پس چوب زیتون را از مکانی خریداری کنید که چربی زدایی شده باشد.

 

چوب زیتون برای اپوکسی
چوب زیتون برای اپوکسی

خصوصیات چوب توسکا

درخت توسکا (Alder، Alnus)، از گروه درختان پهن برگ است و در برخی مواقع، رنگی شبیه به چوب راش دارد؛ اما در اغلب موارد نسبت به راش رنگی روشن تر و بافتی متفاوت دارد. رنگ سفید، زرد تا صورتی کم رنگ یا در بعضی مواقع مخصوصا در گونه هایی که در ایران رشد می کنند صورتی مایل به قرمز نیز در این چوب مشاهده می شود. توسکا هم به مانند راش، پر مگس های قابل مشاهده ای دارد اما نوع آن کاملا با پر مگس های راش متفاوت است که با اندکی تجربه می توان این دو را از هم تمایز داد.

 

چوب درخت توسکا
درخت توسکا مناسب ترکیب با اپوکسی

 

وزن مخصوص این چوب از ۴۵۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است که از این نظر هم با چوب راش که سنگین تر است تفاوت دارد. رنگ چوب توسکا در برابر نور آفتاب به قهوه ای مایل به قرمز تبدیل می شود. همچنین رنگ چوب توسکا با افزایش سن درخت تیره تر می گردد. همان طور که اشاره شد چوب توسکا شبیه ترین بافت را به چوب راش دارد و متاسفانه یکی از بیشترین تقلب ها در بین برخی از سازندگان لوازم چوبی با جا زدن این چوب به جای چوب راش انجام می شود! اما با کمی تجربه خیلی راحت می توان این دو چوب را از هم تشخیص داد.

سوال از شما

به نظر شما از بین چوبهای معرفی شده یا حتی چوبهای دیگری که میشناسید کدامیک برای ترکیب را رزین اپوکسی مناسبتر است؟ نظر خودتان را در قسمت دیدگاه های همین مطلب برای ما بنویسید.

 

 

با تشکر از سایت آیچوب و تیم تحریریه اپوکسی کار

امتیاز شما (سمت چپ بیشترین امتیاز)

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 2

شما هنوز امتیازی به این مقاله نداده‌اید!

16 دیدگاه برای “خصوصیات چوب های موجود در بازار برای ترکیب با رزین

  1. Sara گفته:

    سلام وقت بخیر استاد میتونم از چوب پالونیا برای ترکیب با رزین استفاده کنم؟ این چوب بومی چین و ژاپن هست اما هیچ اطلاعاتی از میزان چربیش ندارم سبک و خوش نقش هست

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      در مورد ترکیب چوب پالونیا با رزین مطالب کاربردی در دسترس نیست منهم تجربه اینکار را نداشته ام ولی از این بابت که این چوب برای ساخت مبلمان استفاده میشود، اگر رطوبت کنترل شود نباید مشکل خاصی باشد.
      باز خودتان تست کنید و ما را هم در جریان نتیجه قرار دهید.

      موفق باشید

  2. محمدرضا سلطانی گفته:

    سلام استاد چوب سنجد قبل از پرایمر خوش رنگ بود ولی بعد از پرایمر خیلی مشکی شده بنظرتون طرفدار داره

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      بله چوب سنجد به دلیل رگه های زیبا و خط طلایی معروفش طرفداران خاص خودس را دارد. با زمینه رزین متضاد کار کنید از نظر رنگ بسیار جذاب خواهد شد.

      موفق باشید

  3. مهدی گفته:

    با سلام و عرض ادب
    قطعه ای دارم که از یک سمت داخل آن رزین ریزی انجام شده.
    اکنون از سمت دیگر کار قرار است با کمک cnc طرحی بر روی آن تخته خالی شود.
    در بعضی قسمت ها دستگاه cnc رزین را نیز برش خواهد داد.

    سوالم این است که سطح برش خورده از رزین جهت رزین کاری مجدد باید ساب و پولیش بخورد؟ یا فقط کافی هست که خورده ریزه و گرد و خاک از این سطح پاک شود؟

    • کارشناس اپوکسی کار گفته:

      سلام بر شما

      سطح رزین زیرین را کاملاً تمیز کنید و سپس لایه جدید را اعمال کنید دوست عزیز

      با احترام

  4. الیاس گفته:

    سلام وقت بخیر یه سوال داشتم چوبی گرفتم که زمان خرید تابی نداشت ولی الان تاب داره کمی….البته رزینشو ریختم لایه اخرش مونده میخاستم بدونم چطور میشه چوبی که تاب برداشته رو تراز کرد؟

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      به دو طریق
      1- کفتراش توسط اورفرز یا CNC
      2- استفاده از دستگاه گندگی (در صورتی که عرض چوب کمتر از 60 سانتی متر باشد)

  5. 9227862395 گفته:

    تشکر استاد که چوبها را معرفی کردید و فراتر از حیطه کاری و آموزش خودتان به دانشجویان وقت صرف کردید. بی نهایت سپاسگزارم و انشالله همیشه سلامت و موفق در پناه حق باشید .

    • کارشناس اپوکسی کار گفته:

      سلام بر شما

      خوشحالیم که برای شما مفید بوده دوست عزیز
      همچنین برای شما هم آرزوی موفقیت و سلامتی دارم.

      با احترام

  6. 9176005178 گفته:

    سلام و خسته نباشین.چوب داغداغان برا میز رزینی مناسب هست یا نه.چوب نقش خوبی هست میخاستم بپرسم اگه خوبه کار کنم با چوب درخت داغداغان

  7. امیرحسین پورمختار گفته:

    این مقاله هم مثل مقالات قبای بسیار عالی و آموزنده بود
    سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تایید شماره موبایل
لطفا "شماره موبایل" خود را همراه با صفر ابتدا وارد کنید

لطفا شماره موبایل همراه با “صفر” در ابتدا وارد شود

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد