گرم شدن بیش از حد رزین اپوکسی
دلیل جوشیدن و زرد شدن رزین اپوکسی چیست؟
آنچه در این مطلب میخوانید
رزین بسیار داغ شده و بخار از آن بلند میشود!
اپوکسی کارانی که به تازگی کار با اپوکسی را شروع کردهاند، با حالتی روبرو میشوند که کمی متفاوت است. جوشیدن و زرد شدن رزین اپوکسی.
گرم شدن رزین اپوکسی درطول واکنش بسیار طبیعی است چون واکنش اپوکسی و هاردنر از نظر شیمیایی یک واکنش “گرماده” است. پس گرم شدن رزین کاملا طبیعی است (و البته که برای خشک شدن رزین باید اتفاق بیفتد) اما رزین اپوکسی ممکن است گاهی بیش از حد گرم شده و در نتیجه زرد شدن رزین اتفاق بیافتد. میتواند بسته به فرمولاسیون آن تا 120 درجه سانتیگراد دمایش بالا برود و بجوشد!
بله، این اتفاق میتواند برای حرفه ای های هنر رزین هم پیش بیاید و زدر شدن رزین حادث شود. اما میخواهم درسی که از این اتفاق گرفته ام را برای تمامی اپوکسی کاران شرح دهم.
اصلاً زرد شدن رزین به چه معنی است؟
رزین اپوکسی را با هاردنر مخلوط کرده بودم و میخواستم رزین را داخل قالب بریزم. قبل از ریختن با لمس ظرف متوجه “گرم شدن مخلوط” شدم. با اینحال رزین را در سه قالب متفاوت ریختم. دو قالب اولی هیچ مشکلی نداشتند اما زمانی که خواستم رزین را به قالب سوم اضافه کنم شروع به بخار کردن کرد. بعد از بخار کردن در مدت دو دقیقه رزین اپوکسی داغ شد و کاملا خشک شد.
چرا رزین اپوکسی بخار کرد، خیلی داغ شد و سپس با سرعت خشک شد؟
دلایل زیادی به هنگام ترکیب کردن وجود دارند که باعث جوشیدن رزین اپوکسی و خشک شدن آن خواهند شد. در ادامه شما را با این عوامل آشنا میکنم:
عامل شماره یک زرد شدن رزین
رزین اپوکسیای که خریداری کردهاید حتماً باید دستورمصرف داشته باشد. داخل دستور مصرف حداکثر وزن و ارتفاع مواد برای قالب ریزی ذکر شده است. دقت کردن به میزان حداکثر برای اینکه رزین بیش از حد گرم نشود، ضروری است. در این مورد، دمای محیط و وزن مخلوط از مهمترین پارامترها هستند که تاثیر مستقیم خواهند داشت.
عامل شماره دو زردن شدن رزین اپوکسی
بعضی از دوستان رزین را پیش گرم میکنند مخصوصاً برای رزینهای غلیظ این کار بسیار فراگیر است. معمولاً رزین و هاردنر را به مدت پنج دقیقه در آب گرم قرار میدهیم اما اگر حواستان پرت شد و رزین به مدت بیشتر (ده تا پانزده دقیقه) در آب گرم باقی ماند، پروسه خشک شدن سرعت پیدا میکند و خیلی سریعتر گرم میشود در نتیجه جوشیدن رزین اپوکسی پیش خواهد آمد.
عامل شماره سه زرد شدن رزین و هاردنر
در فصل تابستان بسته به محل کارگاه شما، دمای داخل کارگاه ممکن است به 30 درجه هم برسد (یا حتی بیشتر) و این خود باعث افزایش شدید سرعت خشک شدن و در حقیقت کاهش ژلتایم خواهد شد. دمای بهینه کارگاه 23 تا 25 درجه سانتیگراد است. همچنین دمای نگهداری رزین و هاردنر هم بسیار تاثیرگذار است و نباید در جای گرم یا سرد نگهداری شود (دمای اتاق به دور از نور خورشید)
عامل شماره چهار زرد شدن رزین
با اینکه نمیتوانم با عبارات حرفه ای توضیح بدهم اما بیان میکنم که به هنگامی که در ظرف رزین اپوکسی و هاردنر گرما تولید میشود، این ترکیب روی خودش خشک میشود. هرچقدر مقدار بیشتری از رزین و هاردنر گرم شود، این ترکیب زودتر گرم و خشک میشود. من فقط نیمی از سه اونس را در دو کار اول استفاده کردم و اجازه دادم که نیمه ی دومی در ظرف ترکیب باقی بماند و تولید گرما کند.
ترکیب کردن رزین چگونه باشد تا رزین اپوکسی نجوشد و از زرد شدن رزین جلوگیری شود؟
پس من چه اشتباهی کردم که رزین اپوکسی بیش از اندازه داغ شده؟ و چه کارهایی نباید انجام میدادم؟
1. اگرچه حواسم بود که بیش از حد معین، رزین و هاردنر را با هم مخلوط نکنم اما قرار دادن بیش از حد رزین در آب گرم باعث گرما دادن به رزین و افزایش سرعت واکنش شیمیایی شده است. باید بیشتر دقت میکردم، حواسم را فقط به این کار معطوف میکردم و رزین را به موقع از ظرف آب گرم برمیداشتم.
2. به دلیل اینکه دمای اتاق من بالاتر از دمای مورد نیاز برای خشک شدن رزین اپوکسی بوده است، (دمای ایده آل برای خشک شدن رزین 23 تا 25 درجه است) باید یا دستگاه خنک کننده را روشن میکردم و یا تا زمانی که هوا خنک تر میشد صبر میکردم.
3. باید اول رزین را در قالبهای بزرگتر میریختم. اینگونه رزین کمتری در ظرف مخلوط من باقی میماند درنتیجه دمای کمتری در ظرف تولید میشد. رزین گرمای بیش از حد نمیرسید و به خوبی خشک میشد.
پس برای جلوگیری از زرد شدن رزین باید چه نکاتی را بدانید؟
1.اگر زرد شدن رزین برای شما هم اتفاق افتاد، باید تهویه ی عالی داشته باشید. من به شخصه در محیطی با تهویه کار میکردم. در هر شرایطی باید تلاش کنید تا هوا در محیط کارتان جریان داشته باشد و اگر از رزین بخار بلند شد به شما آسیبی نرسد. 0 تا 100 راهاندازی اتاق کار با اپوکسی را مطالعه کنید همه شرایط ذکر شده است.
2. از ظروف مخصوص ترکیب رزین اپوکسی استفاده کنید. از لیوانهای یکبارمصرف نرم، ظروف آب معدنی و نوشابه و ظروف گیاهی به هیچ وجه استفاده نکنید.
با اینکه ظروف من خیلی داغ شدند اما ذوب نشدند، ترک نخوردند و نشت نکردند. این جملات در مورد ظروف کاغذی و یا پلاستیکی صادق نیستند. نگرانی در مورد بخار کردن رزین به اندازه ی کافی نگران کننده هست، دیگر نمیتوان نگران از بین رفتن ظرف هم شد. 10 نکته برای انتخاب ظرف مناسب رزین اپوکسی را حتماً بخوانید.
3. دقت کنید برای رزینهای Fast Cure یا رزینهایی که سرعت خشک شدنشان سریع است (معمولاً رزینهای دکوراتیو این قابلیت را برای افزایش سرعت کار دارند) باید مقدار مخلوط را کمتر و در چند مرحله درست کنید. همچنین بعد از مخلوط کردن به داخل قالب منتقل کنید که رزین در حجم باقی نماند. رزین اگر در ظرف اختلاط باقی بماند میتواند خیلی سریعتر گرم شود تا وقتی که به قالب منتقل شود.
چرا؟
یک لیوان آب جوش را درنظر بگیرید، وقتی آب داخل لیوان است ممکن است 5 تا 10 دقیقه گرمای زیادی داشته باشد ولی وقتی همین لیوان را بلافاصله روی زمین بریزیم سریعاً گرمای خود را از دست خواهد داد. رزین هم درصورت ریخته شدن درون قالب، تبادل دمایی با هوا خواهد داشت و اجازه گرم شدن به رزین داده نمیشود (یکی از روشهای کنترل ژلتایم) اصطلاحاتی که همۀ اپوکسیکاران باید بدانند
4. به هنگام ترکیب کردن رزین اپوکسی، یک ظرف فلزی دم دست داشته باشید. اگر رزین شما خیلی گرم شد و از آن بخار بلند شد، آن را در ظرفی پلاستیکی و یا مقوایی نگذارید. این ظرف ها ممکن است نشت کرده و تمامی سطح را خراب کنند.
5. رزین داغ را درون سطل زباله نیندازید. این واکنش هنوز هم در حال انجام است و ممکن است سطل زباله ی شما را ذوب کرده و یا آتش بزند. به جای آن، رزین را به فضای باز برده و اجازه دهید در هوای بیرون خنک شود. من رزین خودم را به بیرون از کارگاه برده و روی بلوک سیمانی قرار دادم تا خنک شود سپس به سطل زباله انداختم.
6. یک کپسول اطفا حریق نزدیک خود داشته باشید. با اینکه این رخداد، بدترین رخدادی است که میتواند پیش بیاید، اما بهتر است که برای هر اتفاقی خود را آماده کنید. شاید فرمولاسیونی که شما استفاده میکنید بیش از حد گرم شود! پس برای جلوگیری از هرگونه مشکل، باید مسائل ایمنی را رعایت کنید: شرایط ایمنی قبل از شروع کار با اپوکسی
با آرزوی موفقیت
حامد شاهسوندی – نویسنده کتاب تکه چوبهای پولساز
من رزینمو مخلوط کردم رنگ هم اضافه کردم اما برای اینکه در قالب حجمش زیادنشه یکطرفه گذاشتم ظرفو تاارتفاع رزین زیادنشه تاخشک شه ولایه دیگه بریزم اما بنظرم داغ بود شاید چون قالبش بطری آبه وزود به ژل تایم رسید وچون ظرف اندازه رزین وهاردنرم کوچیک بوددوبار پرکردم وریختم توظرف برای همزدن آیا این ایرادداره
سلام بر شما
باید ژلتایم رزین رو کنترل کنید و این کار را در چند مرحله انجام بدید تا رزین نجوشد. داخل ظرف قبلی مخلوط نکنید مگر اینکه کاملا تمیز کرده باشید با استون صنعتی.
ظروف آب معدنی بدترین ظروف برای ترکیب اپوکسی و هاردنر هستند از ظروف پلی اتیلن استفاده کنید.
اگر با این اصول آشنایی ندارید باید ابتدا کتاب تکه چوبهای پولساز را مظالعه کنید و سپس شروع به کار کنید اینها اصول اولیه کار با رزین است.
کتاب: تکه چوب های پولساز
موفق باشید
من رزینمو از سایت شما خریدم و گرما هم بهش نداده بودم بعد از بهم زدن یهو سفت شد و داغ درجا هم خشک شد
سلام بر شما
رزینهای سایت همگی دارای دستور مصرف هستند. اگر کدهای P2006 یا J1028 خریداری کردید این رزینها ژلتایم کوتاه دارند و مصرف دکوراتیو دارند. رزین شما سریع ژل شده چون یا حجم را درست رعایت نکردید یا نسبت اختلاط را..
حتماً قبل از شروع کار با رزین کتاب تکه چوبهای پولساز را بخوانید تا با روش کنترل ژلتایم و کیورینگ تایم رزین آشنا شوید و سپس شروع به کار کنید.
موضوع دیگر حجم مواد شماست. به مبحث ژلتایم(زمان و حجم مواد) دقت کنید تا بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید.
موفق باشید
سلام روز بخیر. اگه رزین داخل قالب جوشید و سخت شد و شکل قالبو گرفت قابل استفادست یا باید دور بیندازم؟
سلام بر شما
اگر حالت پفکی نشده باشه و ترک نخورده باشه مشکلی برای استفاده نیست. مهم این هست که استحکام کار نهایی کاهش پیدا نکنه.
موفق باشید
سلام. یه سوالی برام پیش اومده اینه که چرا وقتی مواد ریزی با رنگ رو داخل قالب سینی ریختم همه خشک شدن ولی بعد از ۲۴ ساعت رزین شفاف رو میریزم ۲۴ ساعت زمان میدم یک قسمت خیلی کوچیک خشک نمیشه ولی بقیه جاها خشک میشه. با تشکر
سلام بر شما
این مشکل میتواند به دلیل کامل و صحیح مخلوط نکردن اپوکسی و هاردنر به وجود بیاید و یا اینکه ظرف شما دارای فررفتگی و برجستگی هست و بدرستی اپوکسی و هاردنر نمی توانند با هم مخلوط شوند و وقتی شما مواد را داخل قالب میریزید، قطرات انتهایی موادی هستند که مخلوط نشده اند و درنتیجه قسمت هایی از کار شما که این قطرات هست خشک نمیشود.
با احترام
با عرض سلام و خسته نباشید.
من از رزین و هاردنر کد p2006 استفاده کردم وتمام شرایط از قبیل رعایت مقدار اختلاط و مدت زمان همزدن و ریختن مخلوط در داخل لیوان یکبار مصرف سفت ولی باز مخلوطم جوشید باید چیکار کنم. با تشکر
سلام بر شما
این رزین برای امور دکوراتیو استفاده میشود و ژل تایم این رزین کوتاه هست ،لطفا آموزش های مربوط به رعایت ژل تایم را مطالعه کنید.
با احترام
با سلام و تشکر از وقت و علمی که دریغ نمیکنید
من برای حل کردن جوشیدن رزین هنگام درست کردن اشکال هندسی تزیینی (گل در داخل رزین) مثلا در مکعب با ابعاد ۱۰.۱۰.۱۰ سانتی متر چه کارکنم؟
رزین و هاردنرم دو به یک هستن
سلام بر شما
تشکر از همراهی شما
مقالات مربوط به ژل تایم را مطالعه کنید دوست عزیز
با احترام