2 اصطلاح کار با اپوکسی که فقط حرفه ای ها میدانند
سلام و درود خدمت دوستان و همراهان وب سایت اپوکسی کار .. خیلی خوشحالم که با همراهی شما داریم قدم به قدم به حرفه ای شدن نزدیکتر میشیم. من حامد شاهسوند هستم و امروز قصد دارم در حین اینکه مراحل پخت اپوکسی به زبان ساده رو برای دوستان توضیح میدم همزمان 2 اصطلاح بسیار پرکاربرد که همه اپوکسی کارها باید بدانند رو هم به شما آموزش بدم.
آنچه در این مطلب میخوانید
اصطلاحات حرفه ای ها؟!
این اصطلاحات مربوط به مراحل پخت اپوکسی هست یعنی دقیقاً چه زمانی؟ زمانی که شما توزین و اختلاط دقیق اپوکسی و هاردنر رو طبق اصول گفته شده در ظرف مناسب انجام دادید و به خوبی هم زدید حالا میخواین مخلوط را روی سطح کار بریزید. از لحظه هم زدن رزین اپوکسی و هاردنر به بعد همه کارها به صورت اتوماتیک انجام میشه !
پخت اپوکسی؟ منظورت چیه؟
رزین اپوکسی و هاردنر پس از مخلوط شدن شروع میکنن به ایجاد پیوند با یکدیگر. واضحتر بخوام توضیح بدم اگر نسبت اختلاط شما 1 به 3 باشه ( و شما هم دقیق رعایت کرده باشی) در این مرحله اتفاقی که می افته اینه که 3 تا مولکول اپوکسی، 1 مولکول هاردنر رو احاطه میکنن و واکنش اپوکسی با هاردنر شروع میشه.
اولین اتفاقی که میافته و شما میتونی اون رو حس کنی، گرم شدن ظرف محتوی رزین هست و این یعنی شروع واکنش. شما میتونی این گرمای خفیف رو بعد از 3 تا 4 دقیقه هم زدن مخلوط با همزن برقی حس کنی.
نکته: حواست باشه رزین بیش از حد گرم نشه چون روی کیفیت کار نهایی تاثیر منفی میذاره.
پس یکم که گرم شد رزین رو میریزی روی سطح یا قالبی که داری. بعد از ریختن مواد چند دقیقه ای وقت داری تا قبل از ژل شدن به رزین شکل بدی (ژل تایم) مثلاً کسانی که کفپوکش اپوکسی یا اپوکسی سه بعدی کار میکنن بعد از ریختن مواد روی سطح باید با لیسه شانه ای یا غلطک مواد رو یکدست پخش کنن.
پس اصطلاح اول چی شد؟
این چند دقیقه ای که گفتم وقت داری میشه همون زمان ژل شدن رزین اپوکسی یا به قول حرفه ای ها ژل تایم. روش کنترل زمان ژل تایم و جلوگیری از مشکلات بعدی رو در قالب یک فایل صوتی قرار داده ام.
فایل صوتی آموزش افزایش ژل تایم اپوکسی
بریم سراغ اصطلاح دوم حرفه ای ها!
از ژل تایم که گذشت دیگه دست به رزین نمیزنی ومیذاری کامل خشک بشه (Curing Time). زمانی که طول میکشه رزین سفت و سخت بشه را “کیورینگ تایم” یا زمان خشک شدن اپوکسی میگن.خشک شدن اولیه یعنی زمانی که اگر انگشت روی سطح اپوکسی بذاری دیگه انگشتت نمیچسبه و اصطلاحاً touch free شده البته هنوز به استحکام 100% نرسیده، چون تکمیل واکنش اپوکسی و هاردنر 7 روز طول میکشه و بعد از این هفت روز استحکام به حداکثر خواهد رسید.
مطالبی که آموختیم:
پس دقیقاً متوجه شدی بعد از مخلوط کردن اپوکسی تا خشک شدن چه اتفاقاتی میافته و با اصطلاحات Gel Time و Curing Time آشنا شدی و تکنیک کنترل این زمانها را یاد گرفتی.
آیا میشه گفت اعمال لایه ی دوم رو میتونیم در فاصله بین فری تاچ شدن تا رسیدن به زمان ۲۴ ساعت انجام بدیم. یا اینکه فقط در حالت فری تاچ میشه لایه دوم رو زد و بعد از گذشت از این مرحله نباید لایه ی دوم رو بریزیم و صبر کنیم ۲۴ ساعت کامل بگذره
سلام بر شما
بله بهترین زمان بعد از تاچ فری شدن رزین هست به این دلیل که مرز بین دو لایه دیده نخواهد شد. ولی اجبار به این زمان نیست.. میتونید 24 ساعت صبر کنید و بعد لایه دوم را بریزید. تا یک هفته هم متیونید بین لایه ها زمان بدید به شرط اینکه چربی آلودگی روی سطح نباشد ولی بیشتر از یک هفته بهتر هست برای ایجاد باندینگ بین لایه ها، لایه زیرین را ساب نرم بزنید.
موفق باشید
باسلام استاد عزیز. مرحله ی تاچ فری رو میشه برای تشخیص بهتر این مرحله بیشتر توضیح بدین ؟ تو این مرحله اثر انگشت روی سطح دیده میشه درسته؟
سلام روز بخیر
بله اثر انگشت دیده میشه ولی رزین نباید تغییر شکل بده و به انگشت شما بچسبه. همینطور از دمای کیورینگ به دمای محیط رسیده باشه. زمان تاچ فری با توجه به فرمولاسیون مواد مختلف و دمای محیط متفاوت هست ولی برای رزینهای مخصوص ساخت میز رزینی در کشور مثل رزین چوب U1030 بین 8 تا 10 ساعت خواهد بود. در این مرحله میتونید لایه دوم را اعمال کنید.
موفق باشید
درود من کار رو با خرید کتاب تک چوبهای پول ساز شروع کردم الان یک میز کوچیک دارم درست میکنم ی سوال اینکه من مدام وقتی محلول رو ریختم تو قالب حباب گیری کردم یه چند تا حباب ریز کنار چوب هست ایا باز احتمال داره حالا ک ژل شده حباب بزنه ؟ یا وقتی به حالت ژل در اومد دیگه حباب نمیزنه؟ ممنون میشم جواب بدید
سلام بر شما
اگر به صورت کامل و صحیح پرایمر را اجرا نکرده باشید بله احتمالش هست که تا آخرین لحظه رزین در چوب نفوذ کند و حباب در رزین وارد شود.
با احترام
سلام ، من قصد ساخت طعمه مصنوعی برای ماهیگیری دارم ، بسیار متشکر می شوم به من رزین اپوکسی را معرفی کنید که دارای دو ویژگی ، چسبندگی بر روی سطح پوشیده بارنگ اکریلیک را داشته باشد و ثانیاً پس از سخت شدن در مقابل اب ( هم اب شیرین و هم اب شور) مقاوم باشد
سلام بر شما
رزینها اپوکسی بر روی سطوح رنگی دوام زیادی ندارند و به خوبی نخواهند چسبید. بهتر است رنگ اکریلیک را ساب بزنید و سپس رزین اپوکسی را اعمال کنید.
اپوکسی با آب شور مشکلی ندارد ولی هاردنر آن بهتر است پلی آمید یا از خانواده منیچ ها باشد تا دوام بهتری داشته باشد.
سلام می خواستم بدونم برای ساخت کاسه با رزین بعد از چند ساعت می تونم بهش فرم بدم که رزین نه مایع باشه و نه اینقدر صفت شده باشه که نشه بهش فرم داد متشکرم
سلام بر شما
این زمان در رزین های مختلف متفاوت هست و در این آموزش به طور کامل توضیح داده شده است.
با احترام
با سلام میخواستم بدونم برای روان کردن رنگ اپوکسی قبل از مخلوط شدن با هاردنر باید از حلال اپوکسی استفاده کرد یا خیر در صورت استفاده مقدارآن چه قدر باید باشد
سلام بر شما
خیر دوست عزیز فرآیند تنظیم ویسکوزیته رزین های اپوکسی باید در کارخانه تولید کننده و در راکتورهای شیمیایی با توجه به محاسبات ریاضی متناسب به هاردنر انجام شود.
با احترام