رزین اپوکسی سمی | صحیح یا غلط؟!

سمی بودن رزین اپوکسی؟ صحیح یا غلط

رزین اپوکسی سمی | صحیح یا غلط؟!

معایب کار با اپوکسی را بشناسید

امروزه میدانیم بخاری که در صورت دود کردن از ترکیب رزین و هاردنر به وجود می آید میتواند به دستگاه تنفسی آسیب بزند. باید بگوییم کار با اپوکسی و هاردنر، مانند هر مادۀ شیمیایی دیگر می‌تواند در صورت استفاده غلط برای سلامتی انسان خطرناک باشد.
مشکلاتی که در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی به هنگام کار برای افراد بوجود می آید شامل حساسیت پوستی در صورت تماس مستقیم بدون دستکش و مشکلات تنفسی در صورت نفس کشیدن بخار جوشیدن رزین و هاردنر و پاشیدن به چشم می باشد. اما اینکه آیا رزین اپوکسی سمی است باید بررسی شود.

 

آیا رزین اپوکسی سمی است؟

با توجه به تحقیقات انجام شده کارشناسان بر سمی بودن رزین اپوکسی به این نتیجه رسیده اند که خود رزین اپوکسی خطری ندارد و رزین اپوکسی در صورت گرم شدن بیش از حد، بخار و گازی که بر اثر دود کردن آن حاصل می شود به دستگاه تنفسی آسیب زده و خطرناک می باشد. هرچند هر ماده شیمیایی خطرهایی دارد که به هنگام کار کردن با آن باید تمامی نکاتی ایمنی و موارد بهداشتی را رعایت کرد تا دچار آسیب دیدگی نشویم و رزین اپوکسی هم از این قاعده مستثنی نیست.

 

پس از سخت شدن چطور؟

دقت کنید این که می گوییم دود حاصل از رزین اپوکسی آسیب زننده و خطرناک می باشد و باعث بروز حساسیت های پوستی می شود، همه صحبت زمانی است که رزین اپوکسی و هاردنر سخت نشده‌اند. پس از سخت‌شدن در صورت رعایت نسبت اختلاط صحیح و استفاده از مواد استاندارد و تایید شده، مشکلی نخواهند داشت. ولی برای استفاده غذایی حتماً باید گواهی نامه های خاص داشته باشد که در ادامه به آن اشاره میکنم.

 

افراد پر خطر!

در کار با رزین اپوکسی دو دسته از افراد در معرض خطر می باشند یکی افرادی که در این عرصه تازه کار هستند و افرادی که سالیان سال با رزین اپوکسی کار می کنند و شرایط ایمنی را رعایت نمی کنند.

چه موارد ایمنی را باید رعایت کنیم؟

مقاله موارد ایمنی کار با اپوکسی را با دقت بخوانید. همچنین میتوانید برای اطلاعات تکمیلی به MSDS و TDS رزینهای اپوکسی مراجعه کنید.

 

آیا پوشش رزین اپوکسی سمی می باشند؟

اگر چه ممکن است بعضی از انواع مختلف رزین های اپوکسی سمی باشند اما این امر بستگی به شرکت سازنده آن دارد. محصولات طراحی شده برای صنایع دستی و مصارف خانگی معمولاً خطرناک نیستند. رزین اپوکسی در بسیاری از محصولات تجاری به شکل مایع هستند و بسته به قرار گرفتن در معرض آن ، ممکن است باعث مشکلات شوند.

توصیه می شود قبل از شروع کار ابتدا اصول رزین کاری و کنترل ژلتایم را بیاموزید. برای اینکار حتماً فصل دوم کتاب تکه چوبهای پولساز را دو تا سه بار بخوانید تا کاملاً مسلط شوید.
درصورتی که بیماری زمینه ای تنفسی دارید همیشه از ماسک تنفسی ، دستکش برای جلوگیری از تماس پوست و عینک محافظ استفاده کنید. بسیاری از این رزین ها به شکل مایع برای آبزیان سمی هستند.

 

ماسک مخصوص کار با رزین

طبق راهنمایی کارخانجات تولیدکنندی رزین اپوکسی و هاردنر، بهترین حالت این است که ماسک فیلتردار تهیه کنید و در هنگام استفاده از رزین اپوکسی بر روی دهان بزنید. برای برش‌ کاری و ساب و پولیش رزین هم حتما باید از عینک ایمنی و ماسک فیلتردار استفاده کنید. رزین اپوکسی در هنگام برش و ساب، به ذرات بسیار ریز تبدیل می‌شود که ممکن است وارد دستگاه تنفسی‌ تان شود؛ پس شرایط ایمنی را به‌طور کامل رعایت کنید.

 

دستکش مخصوص کار با رزین

برای کار با رزین اپوکسی از دستکش لاتکس استفاده کنید. دستکش‌های لاتکس به‌ دلیل جنس خاصشان مشکلی در استفاده از رزین نخواهند داشت. همچنین به‌دلیل اینکه فرم دست را به خود می‌گیرند، بهترین گزینه برای کار با رزین اپوکسی هستند. اما دستکش‌های پارچه‌ای به‌هیچ‌وجه مناسب کار با رزین نیستند.

 

آیا ظروف غذا ساخته شده با رزین اپوکسی سمی است؟

نوعی رزین اپوکسی در دنیا تولید می‌شود که گواهی استفاده غذایی دارند؛ به این معنی که خطری برای سلامت انسان ندارد و اگر داخل آن مواد غذایی سرو شود، مثل لیوان و بشقاب و…، مشکلی ایجاد نخواهد شد. ولی متاسفانه این نوع رزین، در ایران در دسترس عموم متقاضیان نیست و قیمت بسیار گزافی دارد. درهرحال کارشناسان و اساتید کار با رزین توصیه می کنند که برای ساخت ظروف غذایی از رزین اپوکسی‌ای که Food Grade نیست استفاده نکنید.

 

آیا رزینی که برای کارهای دکوراتیو استفاده میکنیم حساسیت زاست؟

فرمولاسیون رزین چوب ، رزین زیورآلات و رزین دکوراتیو به شکلی طراحی شده که حداقل حساسیت را به انسان منتقل کند ولی نمیتوان گفت 100% از این قاعده مستثناست.. برای همین باید موارد ایمنی کار با اپوکسی را رعایت کنید.

 

خانم های باردار با رزین کار نکنند

توصیه میشود بانوان باردار به دلیل تغییر شرایط جسمی و حساسیت هایی که ممکن است برایشان پیش بیاید بهتر است با رزین کار نکنند و یا اگر اصرار به کار دارند حتماً با پزشکشان مشورت کنند.

 

معایب کار با رزین اپوکسی

معایب استفاده از رزین اپوکسی بر سلامتی افراد یکی از مواردی است که امروزه کسانی با این مواد سرو کار دارند، باید به آن بسیار توجه کنند. در شرکت های تولید کننده اپوکسی شرح داده شده است. افراد سازنده رزین اپوکسی عنوان سازندگان و تولید کنندگان اپوکسی، در معرض خطر بیش تر اپوکسی نسبت به سازنده یا کاربر اپوکسی معمولی، قرار دارند.

 

چه مشکلاتی بر اثر استفاده اشتباه از رزین اپوکسی پیش خواهد آمد؟

کمتر از 10٪ از کاربران اپوکسی، وقتی در معرض رزین اپوکسی یا سخت کننده قرار گیرند، واکنش نشان می دهند. شایع ترین واکنش درماتیت تماسی یا التهاب پوستی است. هم رزین اپوکسی و هم سخت کننده می توانند باعث درماتیت حاد تماسی شوند. ناراحتی می تواند شدید باشد اما معمولا، پس از قطع تماس با محرک از بین می رود.
تماس مکرر پوستی با رزین و هاردنر بدون دستکش و رعایت موارد ایمنی، ممکن است باعث درماتیت تماسی مزمن شود.

 

درماتیت آلرژیک (حساسیت زدایی)

درماتیت آلرژیک، یکی دیگر از عوارض رزین برای انسان می باشد. اما احتمالا کمتر از 2٪ از کاربران اپوکسی آن را دریافت می کنند. درماتیت آلرژیک وقتی بدن بیش از حد به یک آلرژن واکنش نشان می دهد حساسیت نشان می دهد. آلرژی به یک ماده، شرط حساسیت به یک ماده است. سیستم ایمنی بدن و میزان و دفعات قرار گرفتن در معرض اپوکسی، بر میزان حساسیت شما به اپوکسی بستگی دارد.
اگر بیماری زمینه ای دارید، حساس هستید یا حساس به یک جزء اپوکسی هستید، بیش ترین حساسیت را به اپوکسی نشان می دهید.
بدن هر انسان میتواند نسبت به مواد غذایی و شیمیایی که با آن در ارتباط است حساسیت نشان دهد و این امر کاملاً طبیعی است ولی باید عوامل حساسیت زا شناسایی شوند.

 

آیا اپوکسی باعث سوختگی شیمیایی میشود؟

سوختگی با رزین غیر معمول است. استفاده از رزین اپوکسی و هاردنری که با هم مخلوط شده اند به خودی خود باعث سوختگی نمیشود.
هاردنرهای اپوکسی نسبتا خورنده هستند و در صورت تماس با پوست، می توانند آن را تحریک کرده و باعث سوختگی متوسط شیمیایی شوند. البته این موضوع وابستگی کامل به فرمولاسیون آن هاردنر دارد.
هنگامی که رزین اپوکسی و هاردنر طبق نسبت اختلاط مشخص ( فرمول طلایی نسبت اختلاط را بخوانید) مخلوط شوند، هاردنر رقیق می شود و بنابراین، خوردگی کمتری دارد. اگرچه اپوکسی مخلوط، خوردگی کمتری دارد، اما اگر مستقیماً روی پوست بدنتان ریخت آنرا با حلال اپوکسی (پاک کننده اپوکسی) که بهترین آن استون صنعتی است سریعاً پاک کنید. روش پاک کردن رزین اپوکسی را بخوانید.

 

بخار اپوکسی در چه صورت خطرناک است؟

تنفس بخار حاصل از استفاده اپوکسی بسیار غلیظ، باعث تحریک دستگاه تنفسی و ایجاد حساسیت می شود. در دمای اتاق، اگر اصول کار را رعایت کنید بخار اپوکسی غلیظ نمیشود و آسیب زننده نیست اما اگر قبلا نسبت به اپوکسی حساسیت داشته باشید، قرار گرفتن در معرض غلظت کم بخارات اپوکسی می تواند یک واکنش آلرژیک ایجاد کند. در دماهای گرم تر و در فضاهای بدون تهویه، میزان بخار اپوکسی افزایش می یابد. این مطلب را حتماً بخوانید: چرا رزین میجوشد ؟

 

بازهم آموزش غلط رزین کاری

از همه دوستان عزیز تقاضا میکنم قبل از شروع کار با رزین حتماً اصول رزین کاری را بیاموزند. اکثر مشکلات رزین کاران و نگرانی از رزین اپوکسی سمی، از عدم دانش کار با رزین است. داشتن تجربه به تنهایی کافی نیست!
شما باید روش انتخاب و خرید رزین و هاردنر مناسب را بدانید، وسایل مناسب برای همزدن را بشناسید، ترازوی مناسب انتحاب کنید و علم کنترل ژلتایم را بلد باشید اکثر نگرانی ها برطرف خواهند شد.
شما با ماده شیمیایی کار میکنید و باید اصول کار با رزین را بدانید. باید بدانیم استفاده از رزین اپوکسی مثل هر ماده شیمیایی دیگر اصول خاص خودش را دارد..

 

یک مثال ساده ولی تکان دهنده

هیچ میدانید بر اثر ترکیب جوهرنمک با سایر شوینده ها ، گاز خطرناکی به نام کلرامین تولید می کند که باعث ایجاد اختلال در تنفس ، سوختگی و بسته شدن راه های تنفسی می شود که حتی گاهی موجب مرگ افراد خواهد شد؟! این ها موادی هستند که در هر خانه ای میتوانید پیدایشان کنید ولی اگر این اصل را ندانید باید تاوان سنگینی برای آن بپردازید! 

 

نتیجه گیری

اگر علم کار را بدانید و موارد ایمنی که در سایت اپوکسی کار و کتاب مرجع اپوکسی کاران اشاره شد را با دقت بخوانید متوجه میشوید که رزین اپوکسی سمی وجود ندارد. همچنین خطرات کار با اپوکسی به حداقل ممکن میرسند. رعایت اصول برعهده شماست و اینکه چقدر حاضرید آنها را به کار بگیرید.

 

کتاب آموزش کار با اپوکسی و ساخت میز رزینی

آموزش کار با اپوکسی- ساخت میز رزینی
آموزش کار با اپوکسی- ساخت میز رزینی

 

با آرزوی موفقیت

حامد شاهسوندی – نویسنده کتاب تکه چوبهای پولساز

امتیاز شما (سمت چپ بیشترین امتیاز)

میانگین امتیاز 4.4 / 5. تعداد آرا: 16

شما هنوز امتیازی به این مقاله نداده‌اید!

46 دیدگاه برای “رزین اپوکسی سمی | صحیح یا غلط؟!

  1. فاطمه ❤️ گفته:

    سلام اگه تو اتاقی که رزین کار می کنیم بخوابیم اشکالی داره

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      توصیه میکنم اینکار را نکنید مگر اینکه رزین خشک شده باشد. رزین اپوکسی در زمان پخت، بخاراتی را آزاد میکند که بهتر است در اتاق مجزا با تهویه مناسب اینکار انجام شود.

      موفق باشید

  2. ذیکنی گفته:

    سلام وقت بخیر.ظروف رزینی مثل پیاله برای ترشی و آجیل مناسب نیست؟

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      برای مواد غذایی خشک مشکلی نیست ولی برای مواد غذایی تر بهتر است از رزینهای Food Grade استفاده شود.

      موفق باشید

  3. بارش گفته:

    سلام من یک ماهی هست که زیور الات میسازم .بعد دوهفته کار بارزین پوست صورتم دانه قرمز زد بعد مصرف دارو خوب شد چند روز اصلا رزین کار نکردم ودر همین حین دوباره صورتم ملتهب شد .با توجه ب اینکه از دست شروع نشد ک خیلی بیشتر رزینی میشه وحتی در فاصله کار نکردن با رزین به نطرتون الرژی به رزین؟دکتر میگه حساسیت .با ازمایش خون میشه فهمید که به ترکیبات رزین حساس بودم یا نه؟؟

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      متاسفانه افراد سودجو بسیار زیاد شده اند و حلالهای غیرمجاز با رزین ترکیب میکنند که بسیار خطرناک هست.
      اول به فکر سلامتی خودتان باشید و حتما حتما از دستکش استفاده کنید و بعد از آن از رزین استاندارد استفاده نمایید. بله حتما آلرژی هست ولی از نقظه حساس بدن شما خودش رو نشون داده حتما به پزشک متخصص در زمینه آلرژی ها مراجعه کنید و مشاوره بگیرید.

      با آرزوی سلامتی برای همه دوستان

      • زهرا گفته:

        سلام من تازه کار با رزین را شروع کردم در حد زیور آلات(مقدار موادم به نصف لیوان یکبار مصرف نمیرسه ) تقریبا میشه گفت گاز و بویی تشکیل نمیشه.ایا برای بارداری خطرناک از دست کش و ماسک هم استفاده میکنم

      • حامد شاهسوندی گفته:

        سلام بر شما
        اگر باردار هستید حتما با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید. بدن در زمان بارداری حساسیت زیادی دارد و ممکن است به پارامترهای مختلف واکنش نشان دهد.
        موفق باشید

  4. محمداربابی گفته:

    سلام من بدنم حساس شده به رزین زیرچشمی هام کلآسیاه شده بدنم هم همینطورخارش شدیده شب تاصبح نمیتونم بخوابم کارم موادسازی رزین وهارنروفیلر ممنون میشم اگه دارویی یاپمادخاصی هست برای رفع این حساسیت بگین باتشکر.

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      شما خیلی سریعتر با دیدن یک علامت باید پیگیری میکردید بعضی از افراد به دلیل وجود پیش زمینه آلرژیک در بدن خیلی سریع بدنشان واکنش نشان میدهد.
      اینها نشانه استفاده از رزین و هاردنر غیر استاندارد یا عدم استفاده از دستکش هست و همینطور شما باید از ماسک فیلتر کربن استفاده کنید.
      روش درست این هست که به پزشک مراجعه کنید چون بدن شما دچار حساسیت به مواد شیمیایی شده حتما مصرف دارو را با نظارت پزشک انجام دهید.

  5. عزیزی گفته:

    سلام، آیا اگه کودک دو سه ساله،یک تکه اسباب بازی یا زیورآلات رزینی رو هنگام بازی در دهان خود بزاره، براش خطری نداره؟ (به جز خطر بلعیدن!)

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      نمیشه نظر قطعی داد از این بابت که اگر قطعه رزینی به درستی ساخته شده باشه و نسبت اختلاط اپوکسی و هاردنر درست رعایت شده باشه و مواد آزاد روی سطح باقی نمانده باشه.
      اگر این اتفاق افتاد بهتر هست با پزشک مشورت کنید.
      موفق باشید

  6. مستانه شمس گفته:

    سلام وقت بخیر من حساسیت تنفسی دارم و دارو هم مصرف میکنم میتونم کار رزین رو شروع کنم؟

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      رزین حساسیت زا هست توصیه میکنم حتما قبل از شروع با پزشک خود مشورت کنید.

      موفق باشید

  7. فاطمه گفته:

    سلام وقت من در این عرصه تازه کار هستم
    ۳ کار درست کردم
    سوزش چشم دارم این در اثر چیه؟

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      اگر رزین شما جوشیده و دود کرده برای چشم و دستگاه تنفسی مضر هست ولی اگر ژلتایم را کنترل کنید و رزین استاندارد باشه و بیماری زمینه ای نداشته باشید مشکلی نخواهد بود.

      موفق باشید

  8. hayati گفته:

    سلام. وقت بخیر. ببخشید من مدت کمی هست هفته ای یکبار، گاها با فاصله ی بیشتری هم بارزین کار میکنم. الان سه چهارماه هست که دارم کار میکنم اما با همین فاصله زمانی هایی که گفتم. الان رو سرفه افتادم. سرفه خشک. البته دوسال پیش که اصلا رزین کار نمیکردم هم این مدل سرفه کردن داشتم.
    الان نمیدونم حساسیت به این هست یا خوراکی که داشتم.
    مشکل نفس کشیدن ندارم. فقط سرفه خالی.
    همسرم اصرار داره که بخاطر رزین هست. آیا درسته؟

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      اگر سیستم تنفسی شما از قبل مشکل داشته و حساس هست بهتره ابتدا با پزشکتان مشورت کنید و سپس با ماسک فیلتر کربن کار کنید. بخارات رزین در صورتی که رزین بجوشد یا فضای شما تهویه مناسب نداشته باشد میتواند خطرساز باشد.

      موفق باشید

  9. نیکا گفته:

    سلام من قصد ندارم با رزین کار کنم، میخواستم بعد از تزئین قاب گوشیم روش رزین بزنم آیا ممکنه؟ بدون آموزش و ..

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      خیر بدون آموزش ممکن نیست.
      همچنین در نظر داشته باشید رزین های معمول در بازار منعطف نیستند و برای قاب گوشی مناسب نیست.
      موفق باشید

      • محدثه گفته:

        سلام تماس مستقیم زیورآلات رزینی با پوست و با توجه به عرق پوست و گرمایی که به رزین وارد میشه ممکنه خطر شیمیایی ایجاد کنه؟

      • حامد شاهسوندی گفته:

        سلام بر شما
        اگر نسبت اختلاط درست رعایت شده باشه و هاردنر و اپوکسی آزاد روی سطح نباشه از طرف دیگر رزین استفاده شده هم بدون حلال باشد معمولاً مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
        با اینحال اگر مشتری حساس است بهتر است یک لایه روغن مونوکوت یا مشابه آن که برای ظروف غذایی استفاده میشوند روی قطعات کوت شود.

        موفق باشید

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      خیر رزین اپوکسی عایق صوت نیست. برای اینکار باید از پنل های اکوستیک (شانه تخم مرغی) استفاده کنید.

      موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تایید شماره موبایل
لطفا "شماره موبایل" خود را همراه با صفر ابتدا وارد کنید

لطفا شماره موبایل همراه با “صفر” در ابتدا وارد شود

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد