روشهای خشک کردن رزین اپوکسی در سریعترین زمان!
رزین اپوکسی و هاردنر بسته به فرمولاسیونی که دارد معمولا بیست و چهار ساعته 95 درصد خشک میشود اما برای خشک شدن کامل و سفت شدن تقریبا به هفت روز زمان نیاز دارد.
شما میتوانید در صورت نیاز رزین را پس از 24 ساعت از محل خشک شدنش جدا کرده و در حالتی دیگر قرار دهید تا دوباره روی آن را با رزین پوشش دهید. گاهی ممکن است در شرایطی قرار بگیرید که مجبور میشوید به پروسه ی خشک شدن رزین اپوکسی سرعت ببخشید.
آیا سرعت خشک شدن(کیورینگ) رزینهای مختلف باهم برابر است؟
سرعت خشک کردن رزین های مختلف با هم متفاوت است. نسبت اختلاط هیچ ارتباطی با سرعت خشک شدن رزین ندارد مثلاً نمیتوان گفت رزین 1 به 2 از رزین 1 به 4 سریعتر است. رزینهایی داریم که با وجود 1 به 8 بودن سرعت بسیار بالایی در کیورینگ دارند پس ملاک فقط مواد به کار رفته در فرمولاسیون آن اپوکسی و هاردنر است.
قبل از شروع توجه کنید:
گرم کردن رزین و تغییرات دمایی ممکن است باعث جوشیدن، دود کردن و ترک خوردن رزین اپوکسی بشود و همچنین به بافت و استحکام اپوکسی آسیب خواهد رساند پس اگر در ابتدای راه هستید و نمیتوانید ژلتایم رزین را کنترل کنید انجام این کار را اصلاً توصیه نمیکنم.

در ادامه چند روش در مورد سریعترین راه خشک کردن رزین اپوکسی را خواهید آموخت:
ترکیب کردن رزین اپوکسی و هاردنر
قبل از اینکه به سراغ مطلب مورد بحث برویم، بهتر است کمی با جذابیت های رزین اپوکسی که با آن کار میکنیم بیشتر آشنا شویم. وقتی شما رزین اپوکسی وهاردنر خریداری میکنید پکیجی به شما تحویل داده میشود که شامل یک ظرف رزین اپوکسی و یک ظرف هاردنر است.
این دو ظرف برای استفاده ی با هم طراحی شده اند و در یک پکیج به فروش میرسند. میتوانید آن دو را چیزی شبیه به قفل و کلید در نظر بگیرید.
هنگامی که هاردنر به رزین اپوکسی اضافه شد، یک واکنش شیمیایی بین آنها انجام گرفته و باعث میشود که محلول گرم شده و تبدیل به جسمی جامد شود. بدون تولید گرما، محلول هیچوقت به جامد تبدیل نخواهد شد.
البته اگر محیط اطراف هم به اندازه ی کافی گرم نباشد، محلول سفت نخواهد شد زیرا دمای کافی یکی از ضروریات این واکنش شیمیایی میان رزین اپوکسی و هاردنر است.
پس با تغییر یک یا دو عامل میتوانیم پروسه ی خشک شدن رزین اپوکسی را سرعت ببخشیم: کار کردن روی دمای واکنش و بالا بردن آن و یا گرم کردن دمای محیط قالبگیری.
تغییر دمای واکنش و بالا بردن آن (گرم کردن واکنش رزین اپوکسی)
1. بطری های رزین اپوکسی و هاردنر خود را به صورت جداگانه قبل از مخلوط کردن در ظرفی حاوی آب گرم به مدت پنج تا ده دقیقه گرم کنید. با گرم کردن ظرف ها، شما میتوانید به پروسه ی واکنش شیمیایی سرعت ببخشید. اینگونه به پروسه ی خشک شدن رزین اپوکسی هم کمک زیادی خواهید کرد. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد گرم کردن رزین اپوکسی و این پروسه ی شیمیایی به دست بیاورید، مقاله ی “آیا گرم کردن رزین اپوکسی کار درستی است؟” را مطالعه کنید.
2. هنگامی که رزین را در قالب ریختید، آن را گرما بدهید.گرما میتواند روی خشک کردن رزین تاثیر بگذارد. میتوانید این کار را با سشوار صنعتی (هیت گان) و یا تورچ انجام دهید. اما باید مراقب رزین اپوکسی باشید. ممکن است که زیادی گرما بدهید و با گرما دادن بیش از حد به یک نقطه ممکن است آن را کاملا خشک کنید و پس از مدتی آن ناحیه ترک بخورد و یا درونش حباب ایجاد شود.

افزایش دمای محیط برای خشک کردن رزین
دمای مورد نیاز رزین در پایین ترین حالت 20 درجه ی سانتی گراد است. پس میتوانیم با گرم کردن محیط، رزین را مجبور کنیم تا سریع تر از حالت معمول خشک شود. حالا به نظر شما بهترین روش ها برای بالا بردن دما کدام است؟
1. ساختن یک “جعبه ی گرم (هات باکس)” برای رزین اپوکسی. با بالا بردن دمای محیط اطراف رزین میتوانید به پروسه ی خشک شدن رزین سرعت ببخشید. یک منبع گرما مانند یک لامپ برای گرم کردن رزین تا حد موردنیاز ما، گزینه ی مناسبی است.
2. اگر دمای بیرون از منزل و یا کارگاه بیشتر از 30 درجه سانتیگراد است، میتوانید رزین اپوکسی را در فضای بیرونی قالبگیری کنید. (مراقب UV خورشید باشید!)
3. میتوانید رزین را در فر گرم هم خشک کنید. یک فر 75 درجه سانتیگراد برای سرعت بخشیدن به پروسه ی خشک شدن رزین و کمک به بهبود شرایط بسیار مناسب است.
نکته ی مهم – شماره یک:
“به هنگامی که از یک فر برای گرم کردن رزین اپوکسی استفاده کردید، دیگر نباید از آن برای پخت و پز غذا استفاده کنید.”
نکته ی مهم – شماره دو:
“دمای محیط باید برای حداقل 24 ساعت ثابت بماند. اگر دما کاهش پیدا کند، ممکن است در رزین اپوکسی حباب ایجاد شده و روی خشک کردن رزین تاثیر بگذارد.”
کارهایی که نباید برای خشک کردن رزین انجام دهید:
• بعضی از همکاران توصیه اشتباه به اضافه کردن هاردنر بیشتر برای خشک کردن رزین دارند. توصیه میکنیم به هیچ عنوان مقدار بیشتری هاردنر از میزان تعیین شده به رزین اپوکسی اضافه نکنید. اینگونه محلول بسیار سریع سفت شده و ممکن است حتی شما نتوانید به طور کامل سطح مورد نظر خود را پوشش دهید.
• از هاردنری به جز همان که همراه با رزین به شما تحویل شده استفاده نکنید. ممکن است هاردنر دیگر با رزین اپوکسی شما همخوانی نداشته باشد و رزین خوب خشک نشود؛ اینگونه تمامی زحمات شما به هدر خواهد رفت.
• دقت کنید نه از رزین و نه از هاردنر بیش از مقدار پیشنهادی کارخانه ی تولید کننده برای خشک کردن رزین در محلول خود نریزید. اینگونه ممکن است که هاردنر و رزین به سرعت گرم شوند و شما حتی فرصت پوشش دهی تمامی سطح را پیدا نکنید.
• هیچ ماده دیگری برای سرعت بخشیدن به پروسه ی خشک شدن رزین اضافه نکنید؛ مگر اینکه کارخانه ی سازنده آن را پیشنهاد داده باشد.
اگر سوالی در این رابطه داشتید مطرح نمایید
با عرض سلام
من کف اشپز خانه رو رزین ریختم چون کف راه اب داشته قطر رزین همه قسمتها یک اندازه نبوده .بعضی قسمتها ۲۴ ساعته خشک شد ولی بعضی قسمتها بهد از ۳ هفته هنوز رد ناخن روش میمونه .میخواستم بدونم الان بعد از ۳ هفته حرارت دادن میتونه تاثیری داشته باشه یا خرابتر میشه
ممنون میشم .سپاس
سلام بر شما
اگر بعد از 3 هفته قسمتهایی هنوز خشک نشده اند دلیل عدم اختلاط صحیح یا مشکل در توزین و رعایت نسبت اختلاط است. این یعنی شما هاردنر کمتری وارد سیستم کردید یا اپوکسی و هاردنر به اندازه بوده ولی درست ترکیب نشده اند. به همین دلیل احتمال سخت شدن آن کم است.
اگر همه موارد درست بوده میتواند از ضخامت کم در بعضی نقاط باشد. رزین در ضخامت کم خیلی دیرتر کیور میشود تا ضخامت بالا. کمی محیط را گرم کنید ولی گرمای مستقیم ندهید. یک هفته گرم نگه دارید و نتیجه را بررسی کنید.
موفق باشید
سلام بنده از چه نوع رزین برای روی دمپایی پی وی سی استفاده کنم که بهش بچسبه
مواد رویه دمپایی پودر پی وی سی گرید۶۵
پودر Eپی وی سی
روغن دی او پی هست
سلام بر شما
رزینهای اپوکسی چسبندگی خوبی به پی وی سی ندارند. اگر جنبه دکوری دارد شاید مشکلی نباشد ولی برای استفاده نمیتوان چسبندگی خوبی انتظار داشت.
موفق باشید