روش کنترل دمای اپوکسی (کلید اصلی کیفیت)

کنترل دمای اپوکسی

بهترین دما به هنگام کار کردن با رزین اپوکسی چه دمایی است؟

آیا میدانستید دمای محیط که در آن رزین اپوکسی را ترکیب میکنید روی خشک شدن آن تاثیر میگذارد؟ از مناسب بودن دمای محل کار و رزین اپوکسی به هنگام ترکیب کردن رزین و هاردنر، اطمینان حاصل کنید تا رزین به خوبی خشک شود، شفاف باشد و حبابی هم درون آن نباشد.

اگر نمیدانید رزین اپوکسی چیست حتما این مطلب را مطالعه کنید: گیج شدم! واقعاً رزین اپوکسی چیست ؟ 0 تا 100 اپوکسی به زبان ساده

 

چرا دمای محیط کارگاهی که در آن رزین اپوکسی را ترکیب میکنیم مهم است؟

رزین‌های اپوکسی موجود در بازار (بجز برخی از رزین‌های UVcure) از دو جزء رزین و هاردنر تشکیل شده اند. این دو ماده به تنهایی کاربرد زیادی ندارند اما وقتی که با هم ترکیب میشوند یک واکنش شیمیایی گرماده رخ میدهد. برای اینکه این واکنش به درستی پیش برود، رزین اپوکسی و هاردنر و همچنین محیط کار باید به اندازه کافی گرم باشند. اگر به هنگام ترکیب رزین اپوکسی و هاردنر محیط کار سرد باشد، این ترکیب به سرعت گرمای خود را از دست میدهند و گرمای کافی برای خشک شدن به آنها منتقل نخواهد شد.

 

خشک کردن سریع رزین با هاردنر بیشتر
خشک کردن سریع رزین با هاردنر بیشتر – اپوکسی کار

 

از کجا متوجه شوم که دمای رزین اپوکسی و هاردنر و محیط کار مناسب است؟

در صورتی که دمای محیط کار شما و یا دمای مواد کمتر از 20 درجه سانتیگراد است، بهتر است ظرف های رزین و هاردنر را پیش گرم کنید. هر دو ظرف را به مدت 5 تا 15 دقیقه درون آب گرم قرار دهید (نه آب جوش – گرمای کافی برای درست کردن چای مناسب این کار است) تا تولید محصولات رزینی به خوبی پیش برود.

حتماً بخوانید: چگونه اپوکسی را گرم کنیم؟ روش صحیح گرم کردن رزین

نکته:

قبل از قرار دادن ظرف ها در آب گرم، هر دو را درون کیسه های پلاستیکی قرار دهید تا لیبل و دستورالعمل آنها خراب نشود و سلامت محصولات هم حفظ شود. سپس، قبل از ریختن، ظروف را خشک کنید که آب وارد ترکیب رزین اپوکسی نشود. رزین از آب متنفر است و اگر آب به درونش نفوذ کند به خوبی خشک نمیشود.

اگر دمای محیط و یا دمای رزین پایین باشد، گرمای لازم برای انجام واکنش شیمیایی را تولید نخواهد کرد. در نتیجه، ممکن است ترکیب رزین اپوکسی خشک نشده و نرم بماند و یا حالت ابری پیدا کند.

 

رزین کار حرفه‌ای شوید

اگر دما پایین است و یا با رزین غلیظ کار میکنید، پیش گرم کردن رزین اپوکسی و هاردنر پیش از ترکیب کردن از ایجاد حباب هم جلوگیری میکند.

اگر به دنبال روش هایی برای خشک کردن سریع رزین اپوکسی میگردید، مقاله چگونه رزین اپوکسی را سریعتر خشک کنم؟ را مطالعه کنید.

 

دمای محیط اپوکسی
دمای اپوکسی برای کیفیت سطح کار

 

اگر گرما دادن به رزین خوب است پس چرا آن را در آب جوش نگذاریم و قبل از استفاده خیلی گرمش نکنیم؟

این دیگر خوبی بیش از حد است! بخشی از پروسه ترکیب رزین اپوکسی و هاردنر، زمان دادن به هر دو برای ترکیب شدن با یکدیگر است. اگر رزین شما به هنگام ترکیب شدن خیلی داغ باشد، زمان کار کردن با آن پیش از خشک شدن خیلی کوتاه میشود (ژل‌تایم کوتاه میشود). در نتیجه ممکن است رزین قبل از ریختن داخل قالب خشک شود.

 

آیا دمای محیط کارم هم روی نتیجه تاثیر میگذارد؟

بله، تاثیر چشمگیری هم میگذارد. دمای کار با اپوکسی باید بین 20 تا 30 درجه سانتیگراد باشد. دمای کمتر و یا بیشتر از این دما روی زمان و نحوه خشک شدن رزین شما تاثیر میگذارد.

 

بهترین دما در چه محدوده‌ای است؟

بهینه ترین دما برای کار با اپوکسی 23 تا 25 درجه است تا بهترین نتیجه با بالاترین کیفیت حاصل شود. دقت کنید این دما تا ژل شدن کامل رزین و ورود به مرحله کیورینگ تایم باید با حداقل نوسان حفظ شود. اگر با این اصطلاحات آشنا نیستید حتما این مقاله را بخوانید: اصطلاحاتی که همۀ اپوکسی‌کاران باید بدانند

 

پس چکار کنیم؟

اگر محیط کار شما انقدر بزرگ است که سرد کردن و یا گرم کردن آن کار سختی است، باید چه کنید؟ در ادامه چند راه حل پیشنهاد میکنیم:

  1. یک مکان کوچکتر که گرم کردن و سرد کردن آن با بخاری و یا کولر گازی راحت است را انتخاب کنید.
  2. برای رزین خود جعبه ی گرم بسازید و آنها را در دمای مناسب نگهداری کنید تا به موقع آماده مصرف باشند.
  3. از دماسنج ماکسیمم مینیمم دو شاخصه جیوه ای استفاده کنید و یا دماسنج گلخانه ای که بتواند حداقل و حداکثر دمای محیط را ثبت کند.

نکته: باید اطمینان حاصل کنید که دمای محیط کار به هنگام کار با رزین ثابت میماند. در غیر اینصورت، ممکن است رزین خشک نشود و یا دیرتر از زمان مورد انتظار خشک شود و یا درنهایت سطح ناهموار ایجاد شود!

 

اگر دما را کنترل نکنیم چه میشود؟

1- بالا بودن بیش از حد دما باعث خشک شدن سریع، جوشیدن و ترک خوردن رزین اپوکسی خواهد شد. دلایل جوشیدن رزین اپوکسی را بخوانید

2- نوسان دمای محیط باعث ناصاف شدن سطح کار خواهد شد. پس از نوسان دما جلوگیری کنید.

3- کم بودن دما (کمتر از 20 درجه) باعث خشک نشدن رزین خواهد شد.

 

با آرزوی موفقیت 

حامد شاهسوندی – نویسنده کتاب تکه چوب های پولساز

امتیاز شما (سمت چپ بیشترین امتیاز)

میانگین امتیاز 3.7 / 5. تعداد آرا: 3

شما هنوز امتیازی به این مقاله نداده‌اید!

21 دیدگاه برای “روش کنترل دمای اپوکسی (کلید اصلی کیفیت)

  1. بابک نوعی شاد گفته:

    سلام آقای شاهسوندی عزیز
    لطفا مثل همیشه راهنمایی بفرمایید ممنون میشم
    بنده یک فضایی رو برای کار رزین دراختیار گرفتم حدود ۷ تا ۸ متر میشه و پنجره یی هم ندارد
    تهویه نصب کردم و برای گرما هم از بخاری برقی استفاده میکنم ولی الان برای خنک کردن و پایین اوردن دما مشکل دارم ، اسپلیت هم نمیتونم استفاده کنم ، چاره یی هست بنظرتون ؟ پنکه یا کولر آبی کوچک رومیزی میتونم استفاده کنم ؟

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام جناب نوعی شاد
      به هیچ عنوان کولر آبی استفاده نکنید چون رطوبت محیط بالا میرود. پیشنهاد میکنم از کولر گازی پنجره ای (البته به دلیل اینکه پنجره ندارید روی پایه در آستانه در ورودی قرار دهید) استفاده کنید از نظر قیمتی و کاربردی گزینه بهتری هست.
      از پنکه هم میتونید استفاده کنید ولی دقت کنید پنکه میتونه گرد و غبار محیط را روی سطح رزین هدایت کند و سطح کار کدر شود.
      با آرزوی موفقیت

  2. شرفی گفته:

    باسلام،من مدتی هست برای رنگ آمیزی داخل مخزن که ازرنگ اپوکسی استفاده میکنم باخرابی گان رنگ ایرلس ،یاخود ایرلس مواجه میشم

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      اگر از هاردنرهای پلی آمید استفاده میکنید باید بعد از هربار استفاده از گان، مقداری حلال رزین مثل استون یا زایلن داخل دستگاه بریزید و پاشش کنید تا مسیر به درستی تمیز شود و برای استفاده بعد آماده باشد.
      موفق باشید

  3. مینا گفته:

    سلام برای این که رزین درست شده و از قالب بیرون امده در گرما زیاد اب نشود چه کار باید انجام داد

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      یک دو روز بیشتر اجازه بدید رزین داخل قالب بماند به استحکام بیشتری برسد بعد از آن از قالب خارج کنید. بلافاصله بعد از خروج از قالب، قطعه را ایستاده قرار ندهید و یک هفته روی سطح صاف قرار دهید تا به استحکام برسد.
      نکته دیگر نسبت اختلاط رزین هست که اگر به درستی با ترازوی دیجیتال رعایت نشود رزین به نهایت استحکام نخواهد رسید. کتاب تکه چوبهای پولساز را با دقت بخوانید و مطالب را اجرا کنید.

      موفق باشید

  4. فاطمه ذکری گفته:

    یه چیزی یعنی من این‌دماسنج و‌بگیرم دمای اتاق رو خودش تنظیم میکنه یا من با نگاه کردن به اون باید تغییرات دمایی رو‌کنترل کنم ؟؟

    • حامد شاهسوندی گفته:

      قاعدتاً مورد دوم درست هست..
      دماسنج صرفا یک نشانگر است شما از روی اون میتونید دما را بسنجید. موفق باشید

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام
      از اسپلیت استفاده کنید تا در بازه مشخص نگهدارد. میتوانید از دماسنج های ماکسیمم مینیمم هم استفاده کنید تا نوسان دما را به حداقل برسانید.

      موفق باشید

  5. فرزاد گفته:

    سلام بنده رنگ اپوکسی رویه پلی امید کارکردم دمای موتورخانه بیمارستان وقطعه کارها بالای هشتادوصد درجه بود موقعی هاردنر استفاده میکردم فرداش بعلت حرارت بالای قطعه کار تغییر رنگ میداد وقتی خیلی کم میریختم مشکلی نبود میخاهم بدانم هاردنر راکم زدم مشکلی دراینده برای شیرالاتی ک زدم پیش نمیاید ممنونم

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما
      بله احتمال ایجاد مشکل و پوسته شدن رنگ زیاد است. وقتی هاردنر کم وارد واکنش میشود یعنی عملاً به استحکام نخواهد رسید و در نتیجه چسبندگی خوبی ندارد.

      موفق باشید

  6. saeedeh.masoudii گفته:

    خيلي عالي ممنونم.من يك وقتايي سطح رزينم لايه لايه و ناصاف و كدر ميشه. با دماسنج دماي محيط رو بسنجم؟ مثلا من توي اشپزخانه كار ميكنم.فضا رو بايد كوچكتر كنم؟

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام
      بله حتماً این کار نیاز هست
      باید یک فضای بسته برای کار با اپوکسی در نظر بگیرید که گرد و غبار و نوسان دما وجود نداشته باشد.
      شرایط ساخت کارگاه اپوکسی را در فصل سوم کتاب تکه چوبهای پولساز بخوانید.

      موفق باشید

    • حامد شاهسوندی گفته:

      سلام بر شما

      آرزوی موفقیت روز افرون دارم.

      با احترام

    • hearash22 گفته:

      توضیحات شما عالی هستن فقط یه سوال جناب شاهسوندی.برای کار میز من از رزین حجمی استفاده کردم .چون در جنوب ایران هستم از کولر گازی برای ثابت کردن دما استفاده کردم .۸کیلو رزین و هاردنر رو میکس کردم چون بالای ۵کیلو بود اون رو درون ظرف اب گرم با درجه حرارت ِ۴۵درجه سانتیگراد هم زدم و ریختم تو سطح کارم اما بعد از ۲ ساعت بخار ازش بلند شد این طبیعی هستش

      • حامد شاهسوندی گفته:

        سلام بر شما

        این اتفاق چند دلیل میتواند داشته باشد، یا رزین شما، رزین حجمی واقعی نیست و نمی توانستید این حجم از رزین را یکجا اعمال کنید و یا دمای محیط و دمای مواد اولیه شما بالا بوده است و یا ژل تایم رزین شما کوتاه بوده است که زمانیکه استراحت دادید ، کیور شده است. همچنین دقت کنید که رزین هایی که واقعا قابلیت اعمال یکباره در ارتفاع زیاد را دارند معمولا حداقل 3 روز به صورت مایع هستندو واکنش سرعت خیلی کند و آهسته ای دارد و به طبع حباب ها هم در این زمان از مخلوط خارج میشوند.

        با احترام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تایید شماره موبایل
لطفا "شماره موبایل" خود را همراه با صفر ابتدا وارد کنید

لطفا شماره موبایل همراه با “صفر” در ابتدا وارد شود

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد